Coöperatief ondernemen dat is toch iets uit de vorige eeuw?
Niets is minder waar! Coöperatief ondernemen zit in de lift. En eigenlijk is het nooit weggeweest.
Want zeg nu zelf, we verwachten van medewerkers dat ze eigenaarschap opnemen, dat ze gemotiveerd zijn en de “extra mijl” lopen om allerhande complexe uitdagingen het hoofd te bieden. Waarom dan niet de daad bij het woord voegen en het eigenaarschap verankeren.
En wat als de hotels of de hotelgasten de aandeelhouders zouden zijn van Booking.com? De chauffeurs van Uber? De koeriers en de inpakkers van Amazon? Zou dat iets veranderen aan de bedrijfsvoering? Minstens toch een beetje.
Over de meerwaarde van coöperatief ondernemen en hoe dat in zijn werk gaat, verneem je alles tijdens deze inspiratiesessie op 15 december.
Lieve Jacobs (Cera Coop) schetst eerst het formele kader. Wat is zo specifiek aan coöperatief ondernemen? Waarom zou je het overwegen, wat is de meerwaarde en hoe breng je deze ondernemerschapsvorm het beste in de praktijk?
Jan De Pauw (REScoop Vlaanderen) laat zien hoe coöperatief ondernemen in de praktijk kan werken. Hij put uit zijn jarenlange ervaring sinds het eerste door burgerkapitaal gefinancierde windmolenpark in Eeklo en gaat in op academisch en praktijkonderzoek ter zake. Als je burgers mede-eigenaar maakt van de windmolens, en ze aldus betrekt in het proces, dan creëer je een triple win. Goed voor het bedrijf, goed voor de gemeenschap en goed voor de burger.
Lieve Jacobs is master in de rechten, volgde aanvullende cursussen vennootschapsrecht en het postgraduaat coöperatief ondernemen en management.
Lieve werkt voor Cera vooral rond juridische topics, rond de ICA-principes van coöperatief ondernemen, begeleidt groepssessies (zowel voor leken, beginners als voor gevorderden rond gespecialiseerde aspecten van coöperatief ondernemen) en workshops, …
Ze ontwikkelt en begeleidt het vormingsaanbod zoals de bestuurderscursussen en het postgraduaat en geeft gastlezingen en opleidingen op vraag.
De professionele loopbaan van Jan Depauw doorkruist de Belgische energiesector van publieke, private tot civiele sector, van productie tot levering. Jan is sinds de oprichting in 2015 bestuurder van REScoop.Vlaanderen, de Vlaamse federatie van burgerenergie-coöperaties en is actief lid van de werkgroep #burgerwindopzee.
Hij was bestuurder bij Coopkracht, netwerk voor coöperatief ondernemen in Vlaanderen. Zijn missie is een sociaal-rechtvaardige energietransitie door coöperatief ondernemen met hernieuwbare energiebronnen.
Overdag werkt Jan als projectverantwoordelijke voor burgerenergie-coöperatie Ecopower cv en als energie-adviseur voor de stad Eeklo. Jan is elektrotechnisch ingenieur en volgde een postgraduaat bedrijfsbeheer.
Vrijdag 15 december 2023
14u00: Ontvangst
14u30: Coöperatief ondernemen: hoe doe je dat? (Lieve Jacobs)
15u15: Waarde creëren met het coöperatief ondernemingsmodel: inzichten en een case (Jan De Pauw)
16u00: Vragen vanuit het publiek
16u30: Receptie
Flanders Business School
Sint-Katelijnevest 26-28
2000 Antwerpen